Bhadra Asana

                               BHADRA-ASANA

                                                  ( Bhadrasana)

                                                              

                Hindu takviminde 23 Ağustos ile 22 Eylül tarihleri arası Bhadra ayı olarak adlandırılır. Daha evvel söylediğimiz gibi vücudumuzda bulunan ve kullanmayı bilmediğimiz yedi efsanevi güç de bu adı alır.Bu ay içinde yapılan ruhsal çalışmaların ve sorgulamaların bizi bu güce yaklaştıracağına inanılır ve Bhadra, ruhsal olarak bir şeylerin arayışı içinde olunduğunun ifade edilmesidir. Bu efsanevi güçlere ulaşmanın yolu kişinin kendisini, doğayı, evreni sorgulaması ve bu sorgulamalarla hem bilgiye hem de arınmışlığa ulaşma isteğini ortaya koymasıdır. Bu konuda yapabileceğimiz çalışmaları Dhyana konusu içinde değerlendirmek, ya da Asana ve Enerji konusunda deneyimlemek daha doğru olacaktır. Yinede burada, bizler için ön çalışma olabilecek bir uygulamayı ortaya koyalım. Örneğin, Bhadra çalışmalar içinde evrenselliğin aranması, onun özümsenmesi ve ona ulaşma isteği, kişinin bir düşünceden aranması, geçmişin sorgulanması gibi, düşünceler ve olaylar üzerine yapılan sorgulama ve tefekkür uygulamalarını deneyebiliriz. Bhadra-Asana çalışması da ruhsal olarak bu arayışı gerçekleştirmek için yapılan oturuşlardır.
                Bhadra çalışmasında herhangi bir konu seçilmemişse, istenilen herhangi bir Dhyana-Asana oturuş pozisyonu ile oturulur. Eller, ayaklar ya da bacaklar üzerine Dhyana Hasta Mudra pozisyonunda koyulur. Nefes düzen altına alınır, derinleştirilip yavaşlatılır. Dikkat Bhrumadhya noktasına toplanır, zihin tamamen serbest bırakılır. Bu hal muhafaza edilerek durma müddeti istenildiği kadar uzatılır. ( En az 10 - 15 dakika ) Bu süre zarfında ruhsal deneyimler izlenmelidir.
                Geçmişle yüzleşmek ya da bilinçaltımızda bizi rahatsız eden baskılanmış olaylar ve duygulardan kurtulmak, onlarla çalışmak istiyorsak ilk yapılacak olan doğru bir şekilde buna niyet etmektir. Ardından olayın gerçekleştiği belirli bir zaman dilimi seçilir. Bu tarih olarak belirlenir ve zihin geriye doğru götürülür. Bizi rahatsız edenlerden kurtulmak için onların zihinsel olarak yenilmesi ve zihinden uzaklaştırılması gerekir. Bunun yolu haklılığımızı ya da pişmanlığımızı ortaya koymadan tarafsız bir gözle olaya bakarak bunun bizim dışımızda geliştiğini görselleştirmek ve hem kendimizden hem de karşı taraftan zihnen özür dilemek, sonrada nefesi dışa verirken bu duyguyu ya da düşünceyi dışarı attığımızı görselleştirebilmektir.
                Çalışmada en rahat oturduğumuz pozisyonu tercih edebiliriz ama biz burada vücudumuzu oturuşa hazırlayacak çalışmayı Kona - Asana Baddha olarak gerçekleştirelim. Oturuş şekillerini izah ederken Kona-Asana Baddha adını da anlamlandırmaya çalışmış ve  " Zirveye ulaşma oturuşu "  olarak adlandırmıştık.
                Çalışmamız özellikle vücudun rahatlaması, kalça ve diz eklemlerinin açılması, omurganın dik duruşa alıştırılması ve yukarıda da söylediğimiz gibi Bhadra, yani yedi efsanevi güce ulaşmak için meditasyon yapmak amacıyla uygulanmaktadır.
                Duruş şekli gerçekleştirilerek, duruş pozisyonu karın kasları kasılarak, diyafram yukarıya kaldırılarak uzun süreli muhafaza edildiğinde ve dik duruş korunduğunda karın içi organları, cinsel organlar, prostat ve idrar kesesi bu çalışmadan faydalanarak fonksiyonlarını düzenlerler.
    Hazırlık
Danda-asana pozisyonunda oturalım.
Omurgamızı ve başımızı dik hale getirelim.
    Çalışma
Ayak tabanlarımızı birleştirerek apış arasının önüne çekelim.
Ellerimizi Dhyana Mudra yapalım, el sırtını ayaklarımızın üzerine koyalım.
Vücudumuzun ve başımızın dikliğini koruyalım.
Gözlerimizi sıkmadan kapatalım.                                                                               
Dikkatimizi karın enerji merkezi üzerinde toplayalım. ( Swadhistana Chakra )
                Bu merkezi duyumsayarak onun bize yansıttığı problemleri çözümlediğimizde Manipura Chakra' ya, onunla yüzleştiğimizde Anahata Chakra' ya yoğunlaşarak çalışmayı devam ettirelim. Bu merkezlerin bize yansıtabileceği problemleri duyumsayabilmek için Chakralar hakkında bilgi sahibi olmamız, tarafsız bir gözle geçmişimizi sorgulayabilecek olgunluğa erişmemiz gerekir. Problemleri çözmek haklı olduğumuzu kabul etmek anlamına gelmemelidir, haksızlığımızı da sorgulayarak kabul etmek bizim bilinçaltımızı rahatlatacak ve daha sonra yapılacak çalışmalarda düşüncelerimizin bizi rahat bırakmasını, bizi rahatsız eden olayların bizim dışımızda gerçekleştiğinin kabulünü sağlayacaktır.
 
Burnumuzdan göğsümüze düzenli nefesler alalım.
Nefeslerimizi gittikçe yavaşlatarak derinleştirelim.
 
Derin nefes alışlarımızı bir müddet devam ettirelim.
 
Burnumuzdan karnımıza yavaş ve derin bir nefes alalım.
 
Nefesimizi burnumuzdan çok yavaş olarak dışa verelim.
Nefesimiz bittiğinde, akciğerlerimiz tamamen boşaldığında karın kaslarımızı sıkalım.
Ayaklarımızı kendimize çekerek vücudumuzu ve omuzlarımızı gerelim.
 
Nefesimizi tutalım.
Nefes tutma süremiz kadar bekleyelim... ( Bhadra-asana )
 
Burnumuzdan karnımıza nefes alalım.
Nefes alırken vücudumuzu ve karın kaslarımızı gevşetelim.
        ***  Burnumuzdan göğsümüze düzenli nefesler alalım ve çalışmamızı bu şekilde tekrarlar sırasında düşüncelerimizle enerji merkezlerinin hayatımızdaki rolünü sorgulayalım.
                Düzenli nefesler alalım ve dikkatimizi Buhrumadhya noktasında toplayalım, bulduğumuz yanlışları ve doğruları zihinsel olarak ortaya koyarak yüzleşmeye, kabul etmeye ve bizim dışımızda oluştuklarını görselleştirerek nefesimizi dışa verirken onlardan kurtulmaya çalışalım.