Matsyendra Asana
MATSYENDRA-ASANA
( Matsyendrasana )
Çalışmanın adının Sanskrit dilindeki açılımına baktığımızda " Matsya " nın, balık anlamına geldiğini görürüz, Hint mitolojisinde ise " Matsyandra " adında, balıklar tanrısı olarak tanınan bir tanrı adı ile karşılaşırız. Buna göre çalışmamızın adını Türkçe anlamlandırmak istersek ona " Balıklar tanrısının duruşu " diyebiliriz.
Bu çalışma vücut egzersizleri içinde ayrı bir önem taşımaktadır. Çalışma hakkında bilgi vermeden önce daha evvel yaptığımız bir uyarıyı yeniden hatırlayalım. Yoga çalışmalarında, özellikle beden hareketlerde asla sertliğe ve zorlamaya yer yoktur, hareketler tören havası içinde yavaş yavaş yapılmalı, mükemmele ulaşmak zamana bırakılmalıdır. Matsyendra - Asana pozisyonunda omurga sağa, sola dönerek elastikiyet kazanır ve kendisine özel bir çalışma gerçekleştirilmiş olur, bu özellik omurganın kendi ekseni etrafında dönmesidir. Düzenli yapılan çalışmalarla bu dönüşe karşı olan dokular ve kaslar dönme fonksiyonuna alışırlar, belde, sırtta ve boyunda birbirine yapışarak sertleşmiş olan kaslar ve dokular bu hareketsizliklerinden kurtulur. Omurga üzerinde meydana gelmiş kireçlenmeler ve doku sıkışmaları dağılır, ayrıca omurga yakınındaki kan damarları çalıştırılır ve buradaki kan akımının artması ile dokular daha iyi beslenirler.
Matsyendra-asana çalışmasında karın içi organları karın boşluğunda yer değiştirirler ve yükselirler. Onların bu hareketleri kendilerini bağlayan bağ dokularının güçlenmesini sağlar, aynı zamanda kendini besleyen damarlardaki kan akımının hızını değiştirerek artırır, bu daha çok beslenmelerine neden olur. Bu özellik böbrek ve böbrek üstü bezleri, üreme organları ve prostat bezi içinde geçerlidir. Kabızlık, idrar, mesane rahatsızlıklarını önler. Kundalini enerjisinin uyarılmasına yardımcı olur.
Çalışmaya başlanmadan kasların ısıtılıp gevşetilmesi ve esnekliğinin artırılması için beden çalışmaları konusunda bahsettiğimiz " Sukha çalışmaları " nın bir veya birkaç defa tekrar edilmesinde fayda vardır. Bu şekilde hem pozisyon daha kolay oluşturulur, hem de daha çok fayda temin edilmiş olur.
Çalışma sırasında omurga ve baş mümkün olduğu kadar dik tutulmalıdır, nefes alıp verme sırası düzenli takip edilmelidir. Pozisyon gerçekleştiğinde akciğerler boş olmalı, hava içeride sıkışmamalıdır. Pozisyonda çok uzun süre durmaya çalışmak doğru değildir. Bu süre nefesin dışa verilip tutulmasından sonra ( Bahya Kumbhaka ) durma süremizin yarısı kadar olmalıdır. İlk zamanlar her bir tarafa 3 defa hareket tekrarlanır, zamanla tekrar sayısı artırılabilir. Dikkat edilmesi gereken bir konu da, çalışmanın bir Sağ tarafa, bir Sol tarafa doğru uygulanmasıdır.
Bu seride birbirini takip eden iki çalışma yer alır. Bunlar Matsyendra-Asana Ardha ve Matsyendra-Asana' dır, Bharad Raja-Asana çalışması ve Vakra – Asana da bunların bir devamı niteliğindedir.
Çalışmaya Matsyendra-Asana Ardha ile başlanır ve bu kavrandıktan sonra diğerlerine geçilir.
MATSYENDRA - ASANA ARDHA
( Ardha Matsyendrasana )
Sanskritçe de kelime anlamına baktığımızda " Ardha " nın - yarım anlamına geldiğini görürüz, dolayısı ile çalışmanın adının da " Balıklar Tanrısı' nın yarım Duruşu " olarak adlandırabiliriz.
Birbiri ardına uygulanması gereken iki pozisyondan meydana gelmiştir.
İlk pozisyonda ayak tabanı öne uzatılmış olan diğer bacağın diz hizasına ve iç kısma konulur, nefes dışa verilirken vücut en geri noktaya kadar döndürülür nefes tutma süresinin yarısı kadar pozisyon muhafaza edilerek nefes alınırken yeniden orta noktaya dönülmeli ve pozisyon bozularak çalışma diğer tarafa tekrar edilmelidir.
İkinci çalışmada birincinin aynısı olarak tekrar edilir ancak birinci çalışmada diz ekleminin iç kısmına konulan ayak tabanı, bu sefer diz ekleminin dış kısmına konulmalıdır. Bu şekildeki oturuş, diğer oturuş pozisyonuna göre omurganın yere daha dik olmasına sebep olmaktadır.
Hazırlık
Danda-Asana pozisyonunda bacaklarımız bitişik olarak mat üzerine oturalım.
Omurgamızın ve başımızın dik olmasına dikkat edelim.
Çalışma
Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş derin bir nefes alalım.
Nefes alırken Sağ ayağımızı kendimize çekelim, elimizle tutalım, dizimizi kıralım ve ayak tabanımızı Sol dizimizin iç kısmına yerleştirelim.
(İkinci pozisyonda ayak tabanımızı dizimizin dış kısmına yerleştirelim.)
Sol dirseğimizle Sağ dizimize baskı uygulayalım.
(Ayak tabanımızın yer ile temas etmesine, dizimizin mümkün olduğu kadar dik olmasına dikkat edelim.)
Nefesimizi yavaş yavaş burnumuzdan dışa verelim.
Vücudumuzu ve başımızı son noktaya kadar Sağ tarafa döndürelim.
Sağ elimizi arkamızda en geri noktaya koyalım.
(Omurgamızın dik olmasına başımızın ve vücudumuzun son noktaya kadar dönmesine dikkat edelim.)
Nefesimizi tutalım.
Vücudumuzun gerili halini bozmayalım.
Nefes tutma süremiz kadar bekleyelim... (Matsyana Asana Ardha)
Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş nefes alalım.
Nefes alırken vücudumuzu orta noktaya çevirelim.
Nefesimizi burnumuzdan dışa verelim.
Nefes verirken ayağımızı ileriye uzatalım.
*** Diğer ayağımızla başlayarak çalışmayı diğer tarafa doğru tekrar edelim.
*** Çalışmamızı istediğimiz kadar tekrar edebiliriz.
MATSYENDRA - ASANA
( Matsyendrasana )
Ardha Matsyendra-Asana çalışması doğru şekilde uygulanarak vücut özellikle de omurga kendi ekseni etrafında dönmeye alıştırıldıktan sonra Matsyendra Asana çalışmasına geçilebilir.
Ardha Matsyendra - Asana çalışması ile Matsyendra - Asana çalışması ilk bakışta birbirinin aynısıymış gibi algılanabilir. Oysa Matsyendra-asana çalışmasında omurga oturuş şekline bağlı olarak daha dik durmak zorundadır, bu diklik de omurganın ekseni etrafında dönerken daha aktif olarak hareket etmesine, hareketin sadece bel omurları ile sınırlı kalmayarak sırt omurlarına da yayılmasına ve çevre dokuları harekete geçirmesine neden olur. Diğer çalışmalarda olmasa bile Matsyendra - Asana çalışmasında dikkat omurga üzerinde toplandığında, açılan omurları fiziksel olarak fark edebilmek mümkün olmaktadır. Bu nedenle çalışmayı gerçekleştirirken dikkat omurga üzerine toplanmalı, nefes düzenine dikkat edilerek, vücut aşırı zorlamadan ve yavaş yavaş uygulanmalıdır.
İlk açıldığı fark edilen omurlar bel ve boyun omurları olmaktadır, daha sonra bu alttan üste doğru gelişerek tüm sırt omurlarına yayılabilir. Düzenli yapılan çalışmalarla omurga ve omurga yakınında meydana gelmiş, ya da gelebilecek rahatsızlıkların hem tedavisine yardımcı olunması hem de önlenmesi amacıyla uygulanabilir. Yapılan düzenli uygulamalarla sırt ağrılarını ve siyatik ağrılarını ortadan kaldırabilmek ve vücut yorgunluğunu azaltabilmek mümkündür. Yine düzenli yapılan uygulamalar karaciğer, böbrek ve sindirim sisteminin uyarılmasına yardımcı olur.
Matsyendra - Asana çalışması yapılırken dikkat edilecek en önemli şeylerden bir tanesi oturuş pozisyonunun düzgün olması, diğeri de pozisyon gerçekleştirildiğinde nefesin tamamen dışa verilmiş ve tutulmuş olmasıdır. Pozisyonda durma zamanı nefes tutma zamanının yarısı kadar olmalı ve vücut zorlanmamalıdır.
Hazırlık
Danda-asana pozisyonunda bacaklarımız bitişik olarak yere oturalım.
Omurgamızın dik olmasına dikkat edelim.
Sol bacağımızı dizimizden kıralım, ayağımızı kaba etimizin altına koyalım.
Çalışma
Burnumuzdan göğsümüze yavaş ve derin bir nefes alalım.
Nefes alırken Sağ ayağımızı kendimize çekelim, elimizle tutalım, dizimizi kıralım ve ayak tabanımızı Sol dizimizin dış kısmına yerleştirelim.
Sol dirseğimizle Sağ dizimize baskı uygulayalım.
Nefesimizi yavaş yavaş burnumuzdan dışa verelim.
Vücudumuzu ve başımızı son noktaya kadar Sağ tarafa döndürelim.
(İlk çalışmalarda Sağ elimizin parmaklarını yere koyarak vücudumuzun geriye doğru dönmesine yardımcı olalım. Vücut bu dönmeye
alıştığı zaman el sırtı belde en geri noktaya konularak hareket gerçekleştirilebilir.)
Sağ elimizi arkamızda en geri noktaya koyalım.
(Omurgamızın dik olmasına başımızın ve vücudumuzun son noktaya kadar dönmesine dikkat edelim.)
Nefes tutma süremiz kadar bekleyelim... (Matsyendra Asana)
Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş nefes alalım.
Nefes alırken vücudumuzu orta noktaya çevirelim.
Nefesimizi burnumuzdan dışa verelim.
Nefes verirken her iki ayağımızı ileriye uzatalım.
*** Diğer ayağımızla başlatarak, çalışmayı diğer tarafa doğru tekrar edelim.
*** Çalışmayı istediğimiz kadar tekrar edebiliriz.