Çalışmamızın adında " Chakra " çark, tekerlek, dönmek anlamına gelmektedir, dolayısı ile duruş şeklimizde " çark duruşu, tekerlek duruşu, dönerek duruş" adı ile anılabilir. Duruş şeklimizin denenmesi için özellikle bel omurlarının geriye bükülmeye alıştırılmış olması gerekir.
Pozisyon tam olarak gerçekleştirildiğinde vücut tamamen yuvarlaklaştırılır, neticede kaslar, sinirler ve tüm vücut üzerinde gevşetici ve rahatlatıcı etkisi görülür. Vücudun enerjisi ve hareket kabiliyeti son derece artar, aynı zamanda denge organlarının işlevleri gelişir, kan akımı hızlanır.
Vücudun ön tarafında bulunan dokular esneklik kazanarak uzarlar, arka tarafındakiler ise sıkışarak kasılırlar. Adrenal ve Tiroit gibi iç salgı sistemleri üzerine de düzenleyici etkisinin olduğu görülür.
Çalışmaya ilk başlanıldığında, pozisyona alışıncaya kadar el ve ayak bileklerinde gerginlikler his edilir ve vücut parmaklar üzerine kalkmaya çalışır. Buna mani olunmalı, ayak tabanları ve el ayaları yere yapıştırılmalıdır, bacaklarda gerilmeler oluşur buna imkân verilmemelidir. Pozisyonda uzun süre durulması vücutta gevşeme ve titremelere neden olabilir, bu hallerde çalışmaya ara verilmelidir.
Chakra-asana çalışması kan basıncı üzerine de etkilidir. Bu nedenle hareket büyük bir dikkatle yapılmalıdır ve pozisyonda fazla durulmamalıdır. Durma müddeti, nefes tutma süresinin yarısı kadar olmalıdır.
Kalp ve tansiyon hastaları ile hamileler tarafından uygulanmamalıdır.
İlk çalışmalarda duvardan destek alınarak yukarıdan yere doğru inilerek pozisyon gerçekleştirilebilir. Bu teknik vücudun çalışmaya alışabilmesine, esneklik kazanmasına neden olacaktır.
Hazırlık
Burun kanallarımızın açık ve eşit kullanılıyor olduğundan emin olalım.
Döşemeye sereceğimiz mat üzerine sırt üstü uzanalım.
Ellerimizi başımızın iki yanında en uzak noktaya uzatalım.
Vücudumuzu yukarıya doğru gerelim.
Bacaklarımızı iki yana doğru, aralarında bir omuz boyu mesafe olacak şekilde açalım.
Ayak tabanlarımızı kaba etlerimizin ön tarafında yere basalım.
Burnumuzdan göğsümüze derin bir nefes alalım.
Çalışma
Nefesimizi burnumuzdan yavaş yavaş dışa verelim.
Nefes verirken kollarımızı dirsekten kırıp el parmaklarımız omuzlarımıza bakar şekilde, ellerimizi başımızın iki yanında yere yapıştıralım.
Nefesimizi tutalım.
Bacaklarımızın yardımı ile kalçalarımızı yerden kaldıralım.
Kollarımızın yardımı ile başımızı yerden kaldıralım.
Göbek bölgemizi en üst noktaya çıkaralım.
Nefes tutma süremizin yarısı kadar bekleyelim... (Chakra Asana)
Başımızı yere indirelim.
Kaba etlerimizi yere indirelim.
Ellerimizi vücudumuzun iki yanına getirelim.
Bacaklarımızı ileriye uzatalım.
Shava Asana pozisyonuna dönelim.
Burnumuzdan göğsümüze istediğimiz gibi nefes alabiliriz.
*** Çalışmayı sabah ve akşam bir defadan fazla tekrar etmeyelim