Çalışmanın Sanskrit dilindeki adına baktığımızda “ Uttana “ nın genişletmek uzatmak anlamına geldiğini, “ Pada “ ayak demek olduğunu ve buradan hareketle de çalışmamıza “ Ayakların uzatılarak durulması “ adının verilmiş olduğu kanısına sahip olabiliriz.
Çalışmamızda kalça eklemlerinden hareketle bacağın döşemeye ve dolayısı ile vücuda 90 derecelik bir diklikle yukarıya kaldırılması gerçekleştirilmeye çalışılır.
Kalça eklemlerinin ve diz eklemlerinin esnekliği yanında, bacağın yukarıya kaldırılmasında karın ve bel kasları da çalışacaktır. Bu çalışmadan en iyi şekilde istifade edebilmek için ayağın yukarıya kaldırılması ve indirilmesi işlemini mümkün olduğu kadar yavaş gerçekleştirmek gerekir. Pozisyon oluşturulduğunda dizin tamamen dik olması ve pozisyonda durma süresinin uzatılması, bunun yanında yukarıda olan ayağın parmaklar ileriye doğru itilerek ayak bileğinin gerginleştirilmesi, bacak da toplanmış olan kanın ve vücut sıvılarının aşağıya doğru hareketlenmesini sağlar. Dolayısı ile bacaklar da meydana gelmiş ya da gelebilecek olan damar ve sinir rahatsızlıklarının ve ağrıların hafiflemesine neden olmaktadır.
Hazırlık
Burun kanallarımızın açık ve eşit kullanılıyor olduğundan emin olalım.
Sava-asana pozisyonunda yere uzanalım.
Sırtımızın ve omuzlarımızın yer ile tamamen temas ettiğinden emin olalım.
Avuç içlerimizi kalçamızın yanında yere yapıştıralım.
Çalışma
Burnumuzdan göğsümüze derin bir nefes alalım.
Nefesimizi burnumuzdan dışa verelim.
Nefes verirken bir ayağımızı vücudumuza dik olarak, dizimiz gergin yukarıya kaldıralım
( Her iki dizimizin de dik olmamasına özen gösterelim.)