Supta Vajra Asana
SUPTA VAJRA ASANA
( Supta Vajrasana )
Çalışmanın isim anlamına baktığımızda Supta “yaslanmak”, Vajra “yıldırım”, anlamlarına geldiğini görürüz. Vajra Asana’ nın 15 değişik duruş pozisyonu bulunmaktadır, bu da onlardan birisidir. İndra’ nın silahı olan yıldırımın arkaya yaslanarak dinlenme (uyku) pozisyonu olarak anlamlandırılır.
Çalışmanın başlangıç pozisyonu, Vajra Asana olarak kabul edilir. Vajra Asana pozisyonunda oturduktan sonra dirsekler vücudun gerisine konularak vücut arkaya yatırılır. Sırt omurları, boyun ve başın arka kısmı yer ile temas halinde olmalıdır. Pozisyonu oluşturmak göründüğü kadar kolay değildir, bu nedenle vücut aşırı zorlanmamalı, mükemmeliyet zamana ve tekrara bırakılmalıdır.
Düzenli ve doğru yapılan çalışmalarda bu duruş pozisyonundan pek çok yararlar elde edilebilir. Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını temin etmek yanında kabızlığı da önlemektedir. Spinal sinire esneklik kazandırır ve rahatlatır. Boyun sinirleri, tiroit bezi ve paratiroit bezi üzerine etki eder, onları uyarır. Göğüs kafesini ve akciğerleri genişletir. Kişide cesaret ve kendine güveni artırır. Astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarında faydası görülür. Meditasyon oturuşları için vücudu hazırlar. Beyinde kan dolaşımını artırır. Sırt ağrılarında ve omurgada meydana gelen sorunların çözülmesinde yardımcı olur. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını düzenler. Siyatik sinirleri üzerine etki ederek onları rahatlatır. Üreme organı bozukluklarının düzelmesine yardımcı olur. Zihni rahatlatır. Öfke ve saldırganlık duygularını yatıştırır.
Çalışma yüksek kan basıncı olanlarda, disk kayması, diz yaralanmaları veya ameliyatları geçirenlerde, fıtık ve vertigo hastalarında, hamilelerde ve ay hali olduğunda uygulanmamalıdır.
Hazırlık
Burun kanallarımızın açık ve eşit kullanılır olduğundan emin olalım.
Döşemeye sereceğimiz mat üzerine Vajra Asana pozisyonunda oturalım.
Avuç içlerimizi ayaklarımızın yanında yere koyalım.
Burnumuzdan göğsümüze alabildiğimiz kadar nefes alalım.
Çalışma
Nefesimizi burnumuzdan yavaş ve kontrollü şekilde dışa verelim.
Nefes verirken vücudumuzu geriye doğru yatıralım, dirseklerimizi yere koyalım.
Nefesimizi tutalım.
Vücudumuzun üst kısmını, sırtımız, boynumuz ve başımızın arka kısmı yere değecek şekle getirelim.
Gözlerimizi sıkmadan kapatalım.
Dikkatimizi daha evvel saydığımız, şikâyetimizin olduğu noktaya getirelim ve burada sabit tutalım.
Nefes tutma süremiz kadar bekleyelim… (Supta Vajra Asana)
Dirseklerimizden yardım alarak başımızı ve vücudumuzun üst kısmını yerden kaldıralım.
Bitirirken
Burnumuzdan göğsümüze nefes alalım.
Nefes alırken ellerimizin yardımı ile vücudumuzu yeniden Vajra Asana pozisyonuna getirelim.
*** Kısa bir müddet Vajra Asana pozisyonunda dinlenelim ve çalışmamızı istediğimiz kadar tekrar edelim.