Makara Asana

                               MAKARA - ASANA

                                                     ( Makarasana )

                                               

                Çalışmamızın Sanskrit dilindeki anlamına baktığımızda  " Makara " ın kelime anlamı olarak Timsah demek olduğunu dolayısı ile duruş şeklimizin de  " Timsah duruşu  " anlamına geldiğini söyleyebiliriz.
                Duruş şeklimizde, omurgamızın tamamen dik olmasına, ayaklarımız dâhil tüm vücudumuzun serbest bırakılmasına dikkat etmek gerekir.
                Döşeme üzerine yüz üstü yatarak kollarımızı başımızın etrafında çember şekline getirerek tüm vücudumuzu serbest halde tuttuğumuzda pozisyonu gerçekleştirmiş olduğumuzu düşünebiliriz. Oysa dikkat etmemiz gereken en önemli konu yere uzandığımızda ayaklarımızın iç taraflarının ve topuklarının yere değdirmemiz olmalıdır. Pozisyon oluşturulduğunda burundan göğse veya karına derin nefesler alınabilir, bu nefesler diyaframın ve akciğerlerin kuvvetlenmesini sağlar.
                Pozisyonda durma müddeti uzatılırsa tansiyonun yükselmesine sebep olabilir, bu nedenle ilk zamanlar çalışma 4 – 5 nefesle sınırlandırılmalıdır. Zamanla bu sayı kontrollü olarak birer birer artırılabilir. 
                Çalışma zihinsel ve bedensel bir rahatlama meydana getirmesinin yanında üreme organları üzerine etki ederek onlarında rahatlamasını ve fonksiyonlarını düzenlemelerini sağlar. Bunun yanında astım problemlerinin ve düzensiz nefes alışlarının çözülmesinde, sindirim sisteminin problemlerinde, Skolyoz gibi omurganın deformasyonunu meydana getiren rahatsızlıklarda tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir.